10 chyb při zařizování kuchyně: Na co je třeba si dát pozor

Zařizování kuchyně nepodceňujte. V případě, že byste opomněli některý z důležitých kroků, do budoucna si přiděláte nejen více práce při vaření, ale také s následným úklidem a to by byla škoda. Čím větší pozornost tak zařizování kuchyně věnujete, tím lépe se vám bude vařit. A o to jde, ne?
Jaké jsou nejčastější chyby při zařizování kuchyně? A proč byste se jim měli vyhnout?
1. Kuchyně postrádá ergonomický trojúhelník
Proces vaření vypadá tak, že musíte potraviny vyndat ze skladovacího prostoru, umýt je, nakrájet, vložit do hrnce a postavit na sporák. Po uvaření naservírovat. Z těchto logicky na sebe navazujících činností vznikl ergonomický trojúhelník, tedy prostor, v němž všechny úkony probíhají plynule. Tak šetříte čas a vlastně i síly. Kromě skladování, přípravy, vlastního vaření a servírování je třeba do ergonomicky řešené kuchyně začlenit také elektrospotřebiče, prostor pro skladování odpadků a úklidový systém.
2. Nedostatek úložných prostor
Pokud nemáte kam ukládat věci, logicky vzniká v kuchyni chaos a nepořádek. Než se pustíte do zařizování kuchyně, důkladně si promyslete, co v ní budete dělat, jak často vařit a jaké nádobí a další pomůcky k němu budete potřebovat.

3. Malá pracovní deska
K práci v kuchyni potřebujete dostatečně velkou pracovní plochu, nejenom pro vlastní přípravu jídla, ale také pro suroviny a další pomůcky. Počítejte s hloubkou kolem šedesáti centimetrů.
4. Minimum světla nad pracovní plochou, dřezem a sporákem
Nejenom že potřebujete mít dostatečně osvětlenou pracovní plochu, ale také dřez. I když používáte myčku, oplachujte zeleninu, ovoce a další věci, takže vhodné světlo zde má smysl. Kvalitní osvětlení nad sporákem zajistí, že jídlo nebude připálené, ale ani například nedovařené.
5. Zařizování kuchyně vyžaduje i vhodný obklad za kuchyňskou linkou
Při přípravě surovin k vaření se občas neubráníte cáknutí na obklad za kuchyňskou linkou. Proto vybírejte takový materiál, který stačí jednoduše setřít vlhkým hadříkem. Vhodné je sklo, můžete zkusit i betonovou stěrku, kterou je ovšem nutné ve finále nalakovat. Tak bude totiž lépe udržovatelná.
6. Nezapomeňte na digestoř
A to i přes to, že máte v kuchyni okno, kterým větráte. Digestoř se vám bude hodit v chladnějších měsících roku , kdy větrat je neekonomické.
7. Špatně zvolená výška pracovní plochy, dřezu a horních skříněk
Existují obecné poučky o výšce těchto ploch, které jsou rozdílné. Mycí centrum je třeba umístit výš nad pracovní desku, obvykle mezi 95 až 105 cm. Lišit se bude i výška varné zóny, sporák či varná deska by měly být ve výšce cca 85 cm od podlahy, abyste dobře viděli do hrnců a nemuseli se nad ně naklánět. Prakticky byste se měli řídit výškou toho, kdo v kuchyni nejčastěji vaří.
8. Nevhodné či nedostatečné rozvody elektřiny, plynu, odpadu a vody
Špatně rozvedená elektřina způsobí, že nebudete mít dostatek zásuvek pro elektrické přístroje, nevhodně osvětlenou pracovní plochu a plynový sporák na opačném konci kuchyně, než je voda, odpad apod.
9. Absence prostoru pro ukládání potravin
Pokud v kuchyni není spíš, rozhodně by součástí kuchyňské linky měla být potravinová skříň.
10. Chybí ruka profesionála
I když máte možná pocit, že z časopisů o bydlení víte o zařizování kuchyní všechno, nemusí to být tak úplně pravda. Proto je lepší zkonzultovat své představy s profesionály v kuchyňských studiích, kteří vás upozorní nejenom na chyby současné, ale i budoucí….
Text: redakce
Foto: Oresi, Bonami